BOSNA - SARAJEVO

Ağustos 2013

Ağustos - 2013 te arkadaşım Dr. Münir Çelik'in, Bosna'ya birlikte gitme önerisini hiç düşünmeden kabul ettim. Seyahat deneyimim nedeniyle programı tamamen bana bıraktı. Daha önce gitmediğim şehirleri seçmeye çalıştım özellikle. Şöyle bir program yaptım ;  Sarajevo - Mostar (Bosna) - Dobrovnik (Hırvatistan) - Kotor - Podgorica - Zabljak (Karadağ) - Foça - Sarajevo (Bosna) . Birçok araştırma yaptım bu rota ile ilgili ama yeterli  bilgiye ulaşamadım. Bu notlarla da o yönde seyahat düşünenlere yardımcı olmaya çalıştım. 
         
SARAJEVO (SARAYBOSNA)


İzmir - İstanbul - Sarajevo uçuşu ile Sarajevo Havaalanına geldik. Buradan  bir taksi tutarak rezervasyon yaptığım Ilıca otele geldik. Resepsiyonda otelde boş oda kalmadığını söylediler, itirazlarımıza rağmen ,bizi partner olduklarını söyledikleri Herzigovina oteline yönlendirdiler. Zorunlu olarak 2 gece orada kaldık. Orası da iyi bir oteldi ama davranış bizi üzdü ve kızdırdı.  Bunu (www.booking.com) a bildirmeme rağmen bana geri dönen olmadı. Demek ki ( www.booking .com ) dan yapılan rezervasyonlar da güvenilir değil.




İlk gün Ilıca'dan , Başçarşı'ya giden eski hafif raylı sistemi kullandık, yaklaşık 45 dakika sürüyor yolculuk. Başçarşı, Osmanlı döneminde yapılan bir çarşı ve burada Gazi Hüsrev Bey cami , İmarethane, Çeşme (Sebil), Saat Kulesi ve  çok sayıda eski dükkan var. Bu dükkanlar şimdi tamamen turizme hizmet veren iş yerleri durumunda.      
    


Başçarşı'da, Bakırcılar çarşısı da görülmesi gereken yerlerden. Hediyelik eşya dükkanlarından da anı için alışveriş yapmak mümkün Başçarşıda.



Burada  çok sayıda Arap turist görmek dikkatimi çekti. Gezdiğim hiç bir ülkede bu kadar arap turist ile karşılaşmamıştım.


Kaldığımız otel ve Ilıca oteli de Arap turistlerle doluydu üstelik bizim gibi sadece birkaç günlüğüne değil, uzun bir süre kalmak için geliyorlarmış.





Bosna'nın bulunduğum her yerleşiminde dikkatimi çeken bir  şey de , önünde "Türk çayı bulunur" diye yazan kahveler.  Gazi Hüsrev Bey Camisi'nin yanında bulunan , küçük sandalyeler ve bakır siniden sehpa üzerine servis yapılan bir çay ocağında, Türk çayı ile memleket hasreti gideriyoruz.


Başçarşı'ya yakın çok miktarda bar ve kafe de var. Akşamları burada Boşnak gençleri ve Sarajevo'da bulunan çok sayıda turist de hoşça vakit geçiriyorlar.




Özellikle buradaki kebapçılarda, kebap lezzetini illa ki tatmak gerekiyor. Buradaki en ünlü kebap" Cevapcici " adını verdikleri köfte. Bakır tabakta yağlanmış pide arasına konulan köfte, soğan dilimleri ve yanına konulan kaymaktan oluşuyor. Siparişinizde  5 ya da 10 köfte istemeniz gerekiyor. 

Ayrıca Boşnak börekleri de bir harika. Kıymalı, peynirli, patatesli börek çeşitleri var ve üstelik o kadar çok koyuyorlar ki hepsini yemede zorlanıyorsunuz. Yeme içme fiyatları da oldukça düşük Bosna da.



Sarajevo'da bulunduğumuz günlerde Uluslararası Film Festivali de vardı. Yukarıdaki resim festivalin yapıldığı gösteri merkezi. Ancak biz bu etkinliğe katılamadık.



Ertesi gün otelimizin sadece 3 km. mesafesinde Vrole Bosne'ye gidiyoruz. Buraya isterseniz yürüyerek veya fayton ile de gidebilirsiniz. Bu yol Boşnakların spor güzergahı, çok sayıda insanı koşu ve yürüyüş yaparken görebilirsiniz. Boşnaklar çok sportmen insanlar.




Vlore Bosne bir nehir kaynağı ve güzel bir mesire yeri. Buradaki restoranlarda yöresel tatları denemek te mümkün. 



Ilıca'da kaldığımız otelin hemen arkasında bir amfi tiyatro bulunuyor. O gece Uluslararası Halk Dansları gösterisi var. Şansımıza böyle bir etkinliği de yaşıyoruz.

Sarajevo'da ayrıca gezilecek yerler olarak; Latin Köprüsü, Kiliseler, Mevlevi Tekkesi, Sinagog ve Tünel sayılabilir. Ulaşım rahat, hafif raylı sistemin ring seferiyle her yere ucuz bir şekilde ulaşabilirsiniz.

NOTLAR;

Bosna'da alışverişinizi Bosna Markı (Kısaca KM) olarak yapabiliyorsunuz. Hırvatistanda Kuna ( kısaca KN), Karadağ'da Euro. Dolayısıyla çok sık para değiştirmek durumunda kalıyorsunuz.

Bosna , Türk vatandaşlarına vize uygulamıyor, ancak yolumuzun üzerinde bulunan Hırvatistan AB'ye girmesiyle birlikte vize uygulamaya başladı. Karadağ da Türklerden vize istemiyor. Eğer yeşil pasaportunuz varsa vize talebi yok bu gezeceğimiz üç ülkede . Ülke geçişlerinde zorluklarla karşılaşmıyorsunuz.

Gitmeden önce ( www. booking.com) sitesinden  2 gece kalacağımız Sarajevo - Ilıca oteline rezervasyon yaptırdım. Aslında daha özgürce seçim yapabilmek için, rezervasyon yapmayı sevmem ama ilk gün için bence mutlaka gerekli.



Bosna seyahatimin MOSTAR bölümünü okumak için tıklayınız..



İYİ SEYAHATLER
   

5 yorum:

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Deniz dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Malik Yavaş Seyahatnamesi dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Ozbeyin Aksoy dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Malik Yavaş Seyahatnamesi dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.