KAZAKİSTAN - KOSTANAY

Mayıs 2014

Kostanay'a 2014 Mayıs ayında, tercümanım Saule'nin daveti üzerine gitmiştim. Bu yazıyı blogumda konuk yazar olarak o yazdı. Kendisine teşekkür ediyorum.


Şimdi Saule'yi dinleyelim; 

"Kostanay şehri, Kazakistan’ın kuzeyinde,Tobol nehri kıyısında bulunan bir şehirdir. Nüfusu yaklaşık olarak  220 bin kişi olan Kostanay, eyaletinin idari merkezidir. Kostanay’da 100’den fazla halk ve milliyet yaşamaktadır. Nüfusun %50 sini Kazaklar, %30 unu Ruslar ve %20 sini de diğer milliyetten insanlar oluşturmaktadır". 

"Kostanay şehri 1879 yılında kurulmuştur. Kurulduğunda adı Nikolaevsk  idi. 1893 yılında şehir statüsünü kazanıp, iki sene sonra da Kustanay adını almıştır. Kimi Kostan Batır adlı savaşçının adına göre adlandırılmış diyor, kimi ise şehrin üzerinde bulunduğu “Kos Tanay” yerleşim alanının adını almış diyor. Kazakça’dan “Kos” – “Göçebe çadırı”, “Tanay” – “Kazak kabilesi” demektir, yani “Kustanay” (Kazakça “Kostanay”) adının genel anlamı – “Kazak kabilesinin konaklama yeri”. 1997 yılında Kazakistan cumhurbaşkanının emrine göre şehrin adı “Kostanay” olarak değiştirilmiştir. "  

   
"Şehrin tarihi Kostanay anıtlarında canlandırılmıştır. Tren istasyonu platformuna adım atar atmaz onlardan birini, yani Kostanay topraklarına bakir topraklarını işlemek için ilk grubu getiren ünlü buharlı lokomotif  görebilirsiniz".

   
" Tren istasyonuna yakın bir alanda bu gruba anıt da bulunmaktadır."
  

"Kostanay eyaleti – buğdayın yetiştirildiği bir bölgedir. Kostanay buğdayı ve unu hem yurtiçinde satılır, hem de yurtdışına ihraç edilmektedir".

"Şehri gezerken, İç savaş kahramanı Amangeldi İmanov, Sovyetler Birliği’nin kahramanları olan askeri pilotlar İvan Pavlov ve Leonid Beda, adını taşıyan eğitim kurumlarının yanında da ünlü kazak eğitimci, yazar ve bilim adamları  İbray Altınsarin ve Ahmet Baytursınov büstlerini görmek mümkündür. Ayrıca Kostanay’ın her köşesinde manası çok derin olan bir çok anıt, kent ve genel Kazak halkının tarihi ve kültürünü yansıtan heykeller, çiçeklerden yapılmış harika heykeller vardır".





"Kostanay mimarisinde muhteşem bir şekilde tarih ve modernlik birleştirilmektedir. Maalesef Sovyetler Birliği döneminde birçok eski bina tahrip edilmiştir, ama yine de bugünlerde Kostanay sokaklarını birkaç eski bina süslemektedir. Bunlar; Bölgesel Tarih Müzesi, Kostanay bölgesi Kültür İşleri Dairesi, Maral İşan Camii, Çocuk ve Gençlik Kütüphanesi, Resim okulu, müzik okulu, vs. Tabii ki, bu binalar bugünlerde restore edilmiş halinde, ama yine de kırmızı tuğlar, binaların mimarisi onların eski zamanlara ait olduğunu göstermektedir.".



Kazak ve Rus yaşam tarzlarını resimlerde görebiliyorsunuz.

"Kostanay’ın tarihini Bölgesel Tarih Müzesinde öğrenebilirsiniz. Bu müze 1915 yılında açılmıştır. Bilim adamlarının, arkeologların, bölgesel etnografların, jeologların Kostanay bölgesinin yoğun araştırması sayesinde zengin müze fonu oluşturulmuştur. Bugün iki katlı binada doksan binden fazla sergi malı mevcuttur. Gezilebilecek salonlar: “Bölgenin eski çağı tarihi” arkeoloji salonu, paleontoloji salonu, “Kostanay bölgesinin doğal zenginlikleri”, “Vatanın tarihi”, “Bölge halkının kültürü ve yaşam biçimi”, “Kostanay şehrinin kuruluşu”, “Kostanay bölgesinin tarihi”, “Kostanay bölgesi İkinci Dünya Savaşı yıllarında” (iki salon), “Kostanay topraklarının gururu” salonlarıdır. Müzenin avlusunda mermi izleri ile “İdam duvarı” denilen bir anıt bulunmaktadır. Bu duvarın yanında 1919 yılında Kostanay isyancıları, Kolçak’ın adamları tarafından kurşuna dizilerek idam edilmişlerdir. Bu duvarın yanında insanın bir dakika durması bile tüyler ürpeticidir. Müzede rehberlik hizmeti sunulur, ama ben bu hizmetten hiç yararlanmadım. Gezilecek birçok salon, bir sürü görünecek mal var müzede, rehbersiz bile müze gezisi çok zamanımı alır genelde. Bir de rehber bayan bildiklerini anlatsa, gezimin süresi daha çok uzanır sanırım".  




"Tarih müzesinden başka, Kostanay’da Rus dram tiyatrosu, Kazak dram tiyatrosu, filarmoni, Dostluk evi, Kukla tiyatrosu, Altınsarin memori müzesi gibi kültür yerleri vardır".


Kazak dram tiyatrosu

"Kostanay’da Maral İşan Camii, Ortodoks kilisesi, sinagog, diğer dini merkezleri faaliyette bulunmaktadır".

"Kostanaylılar, son yıllarda inşa edilmiş olan tesisler ile gurur duyuyorlar. Bunların bazıları: spor ve eğlence kompleksi olan kapalı Buz Sarayı, dev bir ahtapot şeklinde inşa edilmiş kapalı havuz, Kazak-Fransız kültür merkezi, Kazak dram tiyatrosu,  “Mart” eğlence ve alışveriş merkezi, yeni cami, modern çok katlı iş merkezleri, vb. ".

"Halkın ana dinlenme yeri Merkezi parktır. Park içinde bir sürü bank var. İsterseniz açık alanda fışkıran fıskiyelerin yanında oturup insanları izleyebilirsiniz, ama yalnız kalmak isterseniz ağaçların altındaki banklarda oturabilirsiniz (tercih ettiğim dinlenme türü budur!!!). Her neyse, ama hava almak için çok uygun bir yer bu park. Çocukların da sevdiği yerlerin biridir. Çünkü burda Luna park vardır."

" Diğer dolaşılacak ve oturulacak yer – Zafer parkı’dır. Adından anlaşıldığı gibi, 1941-1945 yılları II. Dünya Savaşı’nda zafer kazanan savaşçıların anısına düzenlenmiş bir yerdir. Parkın içinde Sovyet savaşçı heykelinden ve Anı duvarından oluşan büyük bir anıt vardır. Anı duvarının üzerine II. Dünya Savaşı sırasında ölen Kostanaylıların soyadları yazılmıştır."


"09.05.2015 tarihinde II. Dünya Savaşı zaferinin 70. yıldönümü kutlanacaktır. O gün için Zafer parkında açık havada savaş araçları müzesinin açılışı planlanmıştır. Ama hazırlıklar başladığını artık bugün görebiliriz. Bazı sergilenecek araçlar yerlerine kondurulmuştur."


"Kostanay şehri, Kazakistan’ın küçük bir şehir sayılmaktadır. Fakat buna rağmen, bu küçük şehirde gezilecek ve görülecek çok yerler vardır. Yeterince yeşil ve temiz bir şehirdir. Tabii ki, şehrin eksikleri de var, eksiksiz birşey olmaz da bu dünyada. Ama yine de yurdışından ve başka şehirlerden gelen misafirlerimiz şehrimizden ve halkımızdan genelde memnun kalıyorlar. Buralara sadece şehri görmek için değil, tedavi amacıyla da gelinir. Şehirden  45 km uzaklığında tedavi hizmetlerini veren “Sosnovıy bor” (“Çam ormanı”) bir sanatoryum vardır. Tedavi, dünyaca ünlü  maden suyu kaynağı olan “Karlovy Vary” sularının bileşimine benzeri yerel şifalı maden suları sayesinde yapılır."    

"Kostanay şehrinde görebileceğiniz yerler hakkında bilgi kısaca budur. Bu arada da, Malik Bey’e teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Buraya gelip, iş yoğunluğundan dolayı çoktan gezemediğim ve göremediğim şehrin güzelliklerini yeniden görmek için bir fırsat vermişti bana. Ayrıca, geçen sene açılmış olan nehrin kıyısındaki dinleme mekanına ilk onunla gidip görmüştüm :) ... Kostanay’ı gezip dolaşırken de, şehrimi çok sevdiğimi tekrar hissettim..."

Kostanay şirin bir kent.  Saule burada Türkçe öğretmenliği de yapıyor. Bir derslerine girdim ama o gün sadece bir öğrencisi vardı Rus kızı Victoria. Resimlerde Saule, Victoria ve ben






Bir dram, Aljir Kmpı yazımı okumak için tıklayınız..

İYİ SEYAHATLER

Hiç yorum yok: