ABD - SHOUTH CALİFORNİA - CHARLESTON

Haziran 2001

Chrokee'den sabah yola çıkıyoruz, şimdiki hedefimiz yaklaşık 650 km. sonrasındaki Charleston. Kahvaltımızı yolda arabamızın içinde yapıyoruz, çünkü yolumuz uzun vakit kaybetmemememiz gerekiyor..


ABD'de yollar çok geniş hatta genişletmeye de önlem almışlar mevcut yollardan daha geniş bir rezerve alanı var yolların her iki tarafında. İleri görüşlülük bu olsa gerek. Ülkemizde bu konuda yapılanları düşününce insan üzülüyor bu ülkenin vatandaşı olarak.


Bir de seyahatımız boyunca çok büyük köprüler görüyoruz çünkü seyahat ettiğimiz bölgede çok sayıda akarsu ve göl bulunuyor. Biz boğaz köprülerimizle öğünürken, yol boyu bunlarda onlarcasını görüyoruz. Yani adamlar için sıradan bir olay.


Charleston, ABD'nin en eski şehirlerinden biri. Atlantik Okyanusu kıyısında, iki büyük nehrin birleştiği büyük doğal bir körfez bölgesine konuşlanmış bir şehir. Burası tam bir tropikal iklime sahip, yazları sıcak ve nemli, kışları ılık geçiyor. Bizim olduğumuz dönemde nem oranı oldukça yüksekti ve nefes almada güçlük çekiyorduk. Ayrıca Atlantik okyanusu kıyısında olması nedeniyle kasırgalardan nasibini alan bir şehir burası. Zaman zaman şiddetli kasırgalar sebebiyle çok büyük hasara uğramış.


Koloniyal dönemde de önemli bir yerleşim olan Charleston halen tarihi dokusunu koruyor. Bu zengin tarihi, iyi korunmuş mimarisi, seçkin restoranları ve terbiyeli insanlari ile bilinen Charleston, ve aynı zamanda, Amerika'nın en kibar ve misafirperver şehri, olarak da kabul ediliyor.


Amerikan iç savaşında da önemli bir yere sahip Charleston. O dönemde  buradaki plantasyonlarda çalışan köleler ve sahipleriyle ilgili çok sayıda film izlemişizdir.
Biz de bu plantasyonları dolaştık, plantasyonlarda üretilen ürünlerin satıldığı yerler de var burada isterseniz alabiliyorsunuz. Oldukça rutubetli hava nedeniyle her tarafımız yapış yapış oluyor. 

Charleston aynı zamanda bildiğiniz gibi kendi adını taşıyan dansla da ünlü. 1920 lerde ortaya çıkan bu dans, ritmiyle ve figürleriyle ortalığı kasıp kavurmuş.
Bir çok ünlü müzisyen burada yetişmiş ve yaşamış. En ünlülerinden biri de trompetçi  Louis Armstrong'dur. 
Charleston'da çok sayıda müze de var ancak zamanımızın kısıtlılığı nedeniyle bunlara gitme fırsatı bulamıyoruz.. Yandaki resimdeki, Afrika Amerikan Köleleri Müzesi (Old Slave Mart Museum) bunlardan sadece biri.
Şehirde gezerken, Amerika'nın daha önce bulunduğumuz şehirlerindeki gibi, zencilerin yoksulluk içinde ve kötü binalarda yaşadıklarına şahit olduyoruz.. Kölelikten kurtulmuşlar ama, fakirlikten kurtulamamışlar.

İYİ TATİLLER

Hiç yorum yok: