MONACO

Haziran 2016

Nice'te İspanya'ya 3-0 yenilgi gecesinden sonra bugün yolumuz Monaco'ya. Monaco'da daha önce iki kez bulunmuştum. Burası küçük bir şehir ve bu nedenle, önemli yerleri kısa zamanda dolaşılabiliyor.


Monaco, 35.500 kişilik toplam nüfusuyla, dünyanın en küçük ikinci ülkesi. Grimaldi ailesine ait bu topraklar, 700 yıldır prenslik ile yönetilmektedir. Tüm Akdeniz'de kıyısı bulunan Avrupa ülkeleri gibi, burada da dağlar denize dik durumda bulunuyor ve bu nedenle şehir tamamen yamaç ve kayalıklar üzerine kurulmuş.


Buraya kuzenim Akgün'ün arabasıyla geliyoruz bu kez. Daha önceki gelişimde Nice - Monaco arasındaki ulaşımda tren kullanmıştık ve bu oldukça iyi bir ulaşım şekliydi. Bu iki şehir arasında denize dik kayalıklarda bulunan yol oldukça dar ve virajlı ama daha yukarıda bulunan otoyol ise daha iyi. 


Çok sayıda otopark nedeniyle özel aracınız için park sorunu yok burada. Yaşayanların ve ziyaretçilerin konforu da düşünülmüş, bir çok yerde yürüyen merdivenler nedeniyle bu dikine kurulmuş şehir çok yorulmadan gezilebiliyor.


Kumarhaneleriyle ünlü Monte Carlo da gezilmesi gereken yerlerden. Biz de bir gelişimde bu kumarhanelerden turistik olanına gitmiş ve oldukça eğlenmiştik. Eğlenmemizin sebebi oynadığımız kumar ile ilgili değil, kumarhanedeki acemiliklerimiz nedeniyle idi. :) Buraya spor kıyafetleriyle gelenler içeriye kabul edilmiyor, düzgün kıyafetler zorunlu. Ünlü ve zenginlerin kumarhanelerine sıradan insanlar giremiyor ve girenler son derece şık kıyafetler içinde olması da zorunlu. Resimdeki zengin ve ünlüler kumarhanesi.



Bir kaç yat limanı bulunan Monaco'da özellikle lüks yatlar dikkati çekiyor. Tabii ki bunlar zenginliğin göstergeleri.


Monaco Kalesi içinde bulunan Kraliyet Sarayı oldukça görkemli bir yapı. Saat 11.45 de saray girişinde yapılan nöbet değişim gösterisi ilginç.



Yine kale içinde bulunan, Saint Nicholas Catedral hem yapı itibarıyla hem de dönemin ünlü Amerikalı ünlü yıldızı  Grace Kelly ile Monaco Prensi Rainier evlilikleriyle dünya gündemine oturmuş bir katedraldir.


Evlilikten sonra Prenses ünvanı alan Grace Kelly, 1982 yılında geçirmiş olduğu bir trafik kazası sonuncunda hayatını kaybetmiş. Mezarı da bu dral içinde bulunuyor.


Yine bu kale içinde bulunan Oceanographic Museum and Aquarium ilgi çeken yerlerden. Bu müzeyi daha önceki gelişlerimden birinde gezmiştim. Captian Cousteau'nun bu akvaryumu yaratmış ve 1957 -1988 yılları arasında direktörlüğünü yapmış. Akvaryumda çok değişik ve ilginç balıklar dikkati çekiyor.



Formula 1 Grand Prix'inin bir ayağı her yıl Monaco'da yapılıyor. Daha önceki gelişlerimden birinde bu sık virajlı dar yollarda hazırlanmış olan pisti görmüş ve yarışın bu kadar dar ve virajlı yolda yapılması çok ilginç gelmişti bana, ama yarış sırasında orada olamadım.

Ayrıca gezilebilecek yerler olarak, Japon Bahçesi, Opera Binası, Araba Koleksiyonu Müzesi, Kumarhane Meydanı öne çıkıyor burada.


İYİ SEYAHATLER 

Hiç yorum yok: