LAOS - LUANG PRABANG

Ocak 2017


Luang Prabang yolculuğumuzu Vang Vieng yazımda anlatmıştım. Böylesine kötü, %90'ı virajlı, toz toprak bir yolda, kötü bir araçla 7 saat yolculuktan sonra, oldukça sarsılmış olarak, Luang Prabang'a varıyoruz.


Yol üzerindeki köylerden geçerken, insanların sokak çeşmelerinde yıkandıklarına ve çamaşırlarını burada yıkadıklarına şahit oluyoruz. Zaten evleri de bir oda, bu nedenle diğer ihtiyaçlarını dışarıda karşılıyorlar. Bu ülke 42 yıldır Komünist yöneticiler tarafından yönetiliyor, bu konuyla ilgili yorumumu "Laos Genel ve Faydalı Bilgiler"yazımda yapacağım.


Luang Prabang'a varınca, diğer 6 yabancı ile birlikte bir tuk tuk'a biniyoruz. Herkesi sırasıyla otellerine bırakacak, ama herkesten neredeyse özelmiş gibi para istiyor. Her neyse sonunda otelimize varıyoruz.

Neyse ki otelimiz iyi bir yerde, temiz ve resepsiyon görevlisi sempatik ve yardımsever bir genç. Onun yaklaşımı ve aldığımız duş sonunda bir hayli rahatlıyoruz. Otelde bir gecelik rezervasyon yaptırmıştım ama beğenince uzatmak istedim, ertesi gün için yer olmadığını söylediler. İnternetten otele ve fiyatına bakınca adeta uçmuş olduğunu gördüm. Resepsiyondaki gence bunun nedenini sorduğumda, bana " Çin yeni yılı nedeniyle böyle " dedi. Siz, siz olun hem fiyatların uçmasından, hem de görgüsüz bir insan güruhuyla birlikte olmaktan uzak kalmak için, Çin yeni yılı ( 21 Ocak - 20 Şubat ) döneminde bu bölgeye gelmeyin.


Ertesi gün kendimize başka uygun fiyatta ve daha güzel ve nehir manzaralı bir otelde oda bulduk. ( Resimde üst kattaki bizim oda ) Buraya gelmeyi düşünenlere şunu söyleyeyim, buraya gelmeden hiç bir rezervasyon yaptırmayınız ( Tabii ki Çin yeni yılı döneminde değil ise), Burada o kadar çok otel ve guest house var ki inanamazsınız, en uygun fiyatla kalacak yer bulmanız mümkün.


Luang Prabang için başta şunu söylemem gerekir, Laos'ta gördüğüm en güzel şehir. Kent 1995 yılında UNESCO tarafından World Heritage Site ilan edilmiş, bence de bunu hak ediyor. Koloni döneminden kalan yapılar güzel korunmuş.

İçinden geçen Mekong Nehri, Luang Prabang'a hayat vermiş.



İlk gecemizde sokak lezzeti denemeye karar veriyoruz. Gece pazarını dolaşırken bir yerde ekmek satıldığını gördük, oradan ekmeğimizi alıp doğruca daha önce görüp beğendiğimiz sokak mangalcısından, mangalda tavuk, salata ve bira alarak yemeğimizi hallediyoruz. Salatalarını pek yiyemedik ama tadınca yiyemeyeceğimizi anlamak ta iyi bir şeydi.

Burada yerel içkiler oldukça ucuz. Büyük boy Loa Beer sadece 4 TL, 70'lik Lao Visky, 12 TL, 70'lik Lao Vodka,14 TL. Bir de ülkemizi düşündüm, hani içenlerin ülkenin cari açıklarını kapatmakla mükellef olduğu ülkemizi...



Buranın akşam marketi oldukça büyük, akşamları burada tur atıyoruz ve bazı küçük alışverişlerimiz oluyor. İlk geldiğimiz günün gecesinde, buranın girişinde ekmek görünce oldukça sevinmiştik. Buradan içimde akrep olan Lao Viskisinden de bir şişe alıyorum tadına bakmak için.

Gündüzleri de açık olan Phosi Markette ise, daha çok yiyecek satılıyor. Sebze, meyve, arabalar üzerinde bulunan mangalda çeşitli etler pişirilerek satılıyor. Ancak sokağın kötü kokusu yüzünden, girip çıktığımız bir oluyor.



Luang Prabang'daki ikinci günümüzde, Vat Xhieng Thong Temple'a gidiyoruz. Nurşen tapınak görmekten bıkmış o yüzden girmek istemiyor ve ben yalnız dolaşıyorum bu tapınağı. Bu tapınak 16. yüzyılda yapılmış, gerçekten çok güzel, iyi korunmuş ve korunmaya devam ediliyor. Lao geleneksel sanatının ve Budist mimarisinin özelliklerini burada görmek mümkün.

Şehirdeki eski saray, şimdi National Museum olarak kullanılıyor ama bulunduğumuz süre içinde kapalı olduğu için, müzeyi gezme şansımız olmuyor.


Şehir oldukça güzel ve genelde temiz. Koloni döneminden kalan evleri oldukça bakımlı görünüyor. Biz de şöyle, özellikle Mekong Nehri kıyılarını kapsayan, yürüyerek bir şehir turu atıyoruz. Kentin en prestijli restoranında Lao birası eşliğinde öğle yemeği yiyoruz. Laos'ta yemek ve içmek konusunu Laos Genel ve Faydalı Bilgiler yazımda anlatacağım.


Buradaki en önemli turistik etkinliklerden birisi de, üzerinde Vat Chomsi Stupa'nın bulunduğu, Phousi Mountain üzerinde güneşi batırmak. Merdivenlerin başlangıç noktasının karşısında yine güzel bir tapınak var adı Haw Pha Bang Temple oldukça güzel görünüyor. ( Yukarıdaki resim)

Güneş batmadan önce 328 basamaklı merdiveninden yürüyerek, tabi ki her yerde olduğu gibi giriş parası vererek, tepeye varıyoruz. Burada bizde önce gelmiş olanlar ön sıraları kapmışlar. Güneşin batmasını beklerken, tepe hınca hınç doluyor, batarken de herkes elinde kamera, fotoğraf ve video çekimi yapma telaşında.


Nurşen ile konuşuyoruz, bunlar acaba bizim Dikilide batan güneşi görselerdi ne yaparlardı diye. Adamların turistik etkinlik olarak yaptığı bu çok sıradan etkinliklerden çok daha güzeli ve milyonlarcası ülkemizde varken, niye biz bunu yapamıyoruz diye hayıflanıyorum doğrusu.


Yukarıdan sadece güneşin batışını değil, kenti izlemek te oldukça güzel oluyor.



Akşam yemeğinde ne yiyelim diye düşünürken, aynı zamanda nehir boyunca yürüyoruz. Nehir kıyısında kalabalık görüyoruz ve oraya doğru ilerliyoruz. Burada mangalda, fix menü açık büfe bir uygulama var. Masalarda altta yanan kömür ve üzerinde bir ızgara ama ızgaranın yanlarına su doldurulacak şekilde imal edilmiş. Büfeden alacaklarını alıp burada pişiriyorsun. Çok güzel bir yemek ve deneyim oldu bizim için.




Buradaki ikinci günümüzde, kişi başı 50.000 kip'e aldığımız bilet ile 30 km. mesafedeki, Tad Kuang Si şelalesine gidiyoruz. Burası için şelaleler zinciri demek daha doğru olur sanırım. Genelde üç kat olan bu şelalelerde insanlar yüzüyor veya şelalenin gölüne atlama yapıyorlar. Ben de soğuk suyuna rağmen bu şelalelere giriyorum.



Son günümüzde Mekong nehrinin karşı kıyısına geçmeye karar veriyoruz. Orada yaşayan köylülerin bindiği kayık ile karşı tarafa geçip, bir süre burada dolaşıyoruz. Dönüşü buraya özgü feribot ile yapıyoruz. Bu feribot lokal imal edilmiş ama baya iş görüyor, iki araç ile çok sayıda motorsiklet ve insan taşıyabiliyor.


Artık Laos'tan ayrılmak zamanı. Akşam kalkacak uçağımız ile, Vietnam'ın Hanoi şehrine gideceğiz.

Vietnam'da görüşmek üzere, hoşçakalın.....


Laos Genel ve Faydalı Bilgiler yazımı okumak için tıklayınız...


İYİ SEYAHATLER

 
  


 

 

 

Hiç yorum yok: