KOSOVA - BİR DÜĞÜN

KOSOVA'DA GELENEKSEL BİR DÜĞÜN

Kosova'daki akrabalarımızdan, Davut Ahmetaj'ın kızı Marigona'nın düğününe davet edildik. Beni bir amca olarak orada görmekten çok mutlu olacaklarını söylediklerinde, memnuniyetle kabul ettim . Eşim ve kızkardeşim  birlikte Türkiye'den Prizren-Korisha köyünde yaşayan bu akrabalarımıza gittik. Bizi sevinçle karşıladılar. Türk misafirperliği nasıl ise öyle bir misafirperverlik gösterdiler. Onlar her zaman için benim Kosova'daki ailem olarak kalacaklar. 



Kına gecesi günü  geline getirilen çeyizler sergileniyor kız evinde. Türkiye'de genel olarak çeyiz, daha çok ev eşyası ve elde hazırlanan eşyalardan oluşur. Ama orada hem kız tarafı, hem erkek tarafının hazırladığı çeyizlerin çoğu giysi, ayakkabı ve de hepsi abiye.


Köyde bunu nerede giyecek gelinler diye hep merak ettim doğrusu. Ama daha sonra yeni gelinlerin, misafir karşılama, başka birinin kına gecesi, düğünü gibi yerlerde, bu kıyafetlerini sıkça değiştirdiklerini gördüm. Demek o yüzden bu kadar kıyafete ihtiyaç varmış. Yanda yeni gelinler geleneksel kıyafetleriyle.


Kına gecesi kız evinde yapılıyor bizde olduğu gibi. Misafir kadınlar güzel ve yeni evlenmiş gelinler de geleneksel giysilerle katılıyorlar geceye. Kına gecesi yemekli oluyor ve çok yakın erkekler dışında erkek gelmiyor geceye. Geceye katılan kadınların gece boyunca sürekli kıyafet değiştirmesi bana ilginç geldi. Özellikle gelin adayı ve yeni gelinler çok sık giysi değiştirdiler.


Gece boyunca eğlenip sürekli halay çekiyorlar, geleneksel müzik eşliğinde. Bizdeki gibi tek kişilik oyun yok ama biz de oyunlarına katılınca, bizim için öyle de oynadılar.


Damat ve aile

Gecenin sonunda geline ağıtlar eşliğinde kına yakılıyor ve gelini ağlatıyorlar. Bu da buranın geleneği ve bizdekine de epey benziyor.


Kadınlarda kıyafetlerin bu kadar önemli olmasına karşın, erkeklerin kıyafet konusundaki yaklaşımı şaşırtıcı. Hem gelin tarafı, hem de kız almaya gelen damat tarafı erkekleri, kıyafet konusunda hiç de özenli değiller. Günlük giysileri ile katılıyorlar bu seremoniye.
   

Ertesi gün kız almaya belki de damat tarafı köyü, olduğu gibi geldi. Tam bir seremoni havası hakimdi, önde bir Arnavutluk bayrağı, arkasında imam ve onunla birlikte nikah memuru, onların arkasında da, oraya özgü zurnası ile 2 zurnacı, arkalarında da damat tarafı erkekleri geliyor.


 Biz gelen misafir erkekleri evin dışında, onları misafir etmek için hazırlanmış olan bir yerde karşıladık. Onlara ikramlar yapıldı sohbet edildi. Ben Mehdi Seidju'nun tercümanlığıyla etkinliğe ortak oldum.


Bu arada erkek tarafının kadınları, ellerinde tefler ve müzik eşliğinde gelin evine gidiyorlar ve onlara da orada ikramlar yapılıyor.


Bu kez gelinlik giymiş olan gelini, erkek kardeşleri evden  alarak gelin arabasına bindiriyorlar.


Gelinin ağzına bir para koyuyorlar ve  köyü çıkana kadar arka koltukta oturmadan dikilmek zorundaymış. Sebep ise  ailesinin evinin bereketini kaçırmamak.


Burada kız evi oğlan evinde yapılan düğüne gitmiyor. Damat ta gelini almaya gidemiyor ilginç geldi bana. Düğünü oğlan evi kendi arasında yapıyor. Biz de bu geleneğe uyarak, damadın ısrarına rağmen gitmedik. Damadın evinde, maddi güce göre, günlerce sürebiliyor eğlence.
 
Düğünün ertesi günü kız evinden, oğlan evine ziyarete gidiyor gençler. Biz de misafir olarak oraya gittik. Orada düğün hala devam ediyordu. Bizi karşıladılar, ikramlarda bulundular , şansımıza damat Salajdin Türkçe bilen bir gençti ve anlaşmamız kolaylaştı. Aynı gün bizim damadın erkek kardeşinin de düğünü varmış meğerse. Eve bir günde iki gelin gelmiş oldu böylelikle.


O gün bizi de eğlencelerine davet ettiler, biz de memnuniyetle katıldık.                                                                                                                 

                                           
 Gelinler Türkiye'den gelen misafirleriyle

Sizlere hep seyahat yazıyorum bu seferki ise biraz değişik oldu ve geleneksel bir Kosova Düğünü yazısı oldu....

Kosova Genel ve Faydalı Bilgiler yazımı okumak için tıklayınız..


İYİ SEYAHATLER



Hiç yorum yok: