Burada halk Coca yaprağı çiğniyor. Coca bitkisi üzerinde yapılan araştırmalarda, vitamin ve mineraller ihtiva ettiği ortaya çıkmış. Bu nedenle tıpta da çok kullanılıyor coca bitkisi. Coca, kokainin de ana maddesi, uyarıcı bir etkisi var. Coca çiğnemek vücudu ortama hazırladığı için biz de bazen çiğniyoruz ya da Coca çayı içiyoruz. Kolaların da ana maddesi de bu bitki.
Halkın büyük çoğunluğu özellikle de yerliler çok fakir. Resmi dil İspanyolca olmasına karşın, yerlilerin bölgelere ve alt kimliklerine göre de kendilerine özgü bir dilleri var. Her yerli topluluğunun kendilerine özgü bir şapka modeli bulunuyor ve buna göre diğerlerinden ayırt ediliyorlar..
Kısa boylu, yavaş hareket eden ve çok sakin kişiliğe sahip, sevecen insanlar Perulu yerliler. Boyları kısa olduğu için, evlerinin tavan yüksekliği de bize göre oldukça alçak. Genelikle köylerde tarım ve hayvancılıkla uğraşıyorlar. Erkekler sakalsız, kadınların da iki yana örülmüş saçları ve başlarında da şapkaları bulunuyor. Ve saçları hiç beyazlamıyor.
YİYECEK -İÇECEK
Bu arada hem Peru yemeklerinden, hem de yiyip, içtiklerimizden söz edeyim;
Değişik ülkelerden gelenler nedeniyle mutfağı da bir hayli geniş. Burada en ünlü yemekleri Ceviche adındaki, çiğ balıktan yapılmış olanı. Ancak limon vs. ile marine edildiğinden hiç çiğ balık tadında gibi değil. Diğer bazı önemli olanlar, Anticucho (şişte ızgara sığır kalbi) ve Arroz con Pollo (tavuklu veya ördekli pilav). Ama biz yine de ızgara balığı tercih ediyoruz doğrusu. :) Fotoğrafta ünlü yemekleri Ceviche
Resimdeki Chicha Morada ise alkolsüz milli içkisi. Bu içki mor mısırdan yapılıyor, ayrıca gazoza benzeyen Inca Kola adında bir içkileri de bulunuyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder