MEKSİKA - MEXİCO CİTY

Temmuz 2010        

    DÜNYANIN EN KALABALIK ŞEHİRLERİNDEN BİRİ " MEXİCO CİTY "


Mexico City'e, eşimle beraber New York üzerinden, hem kuzenimin Meksikalı eşi ve çocuğunu ziyaret etmek hem de bu kenti yaşamak amacıyla geldik.
     

Mexico City oldukça kalabalık ve pis bir şehir ve binaların büyük çoğunluğunun  gecekondulardan oluştuğunu düşünürseniz, kentin ne kadar büyük bir alana yayıldığını tahmin edebilirsiniz. Nüfusun 25.000.000 üzerinde olduğu söyleniyor.  Şehrin merkezinde ise çok sayıda tarihi yapı, katedral görmek mümkün. Kentin bazı bölgeleri de oldukça modern. Adını Türk savaşçılarından aldığı söylenen Çapultepek modern bir bölge. 





Mexico City'de, Meksika'nın  tarihsel gelişimi anlatan Ulusal Antropoloji Müzesi bulunuyor. Bu müze oldukça güzel bir şekilde hazırlanmış, Meksika uygarlığını anlatıyor. Önce Olmec'ler ,sonra Aztek'ler daha sonra da İnka'lar burada hüküm sürmüş bunları da görsel olarak sunmuşlar.


Pazarda ünlü Meksika şapkaları satan, satıcı kız çocuğu ve ben.


Tur otobüsüyle şehir turunda


Sokak Satıcıları
                          

Resimdeki kızılderili sihirbaz tarafından üzerimdeki kötü ruhlardan tütsülenerek temizlenmek istemiştim. Ama aksine, belkide ben yabancı olduğum için, Meksika'lıların kötü ruhlarını benim üzerime gönderdi ve güzel bir gezi yaşamadık. :)

PİRAMİDLER

Meksika Teotihuacan piramitleri; Bu piramitler Aztek'lerden önceki dönemlere ait olmasına karşın, tam olarak hangi döneme ait olduğu bilinmemektedir. Mexico City'e yaklaşık 40 km. mesafededir. Burası Güneş Piramidi, Ay Piramidi, Ölüler yolu ve Tüylü Yılan Tapınağı'ndan oluşmaktadır.





Burada Coco böceğinden resim yapan bir satıcı ile de karşılaşıyoruz. Buradaki tapınaklardaki gördüğümüz kırmızı yazıların, bu böceğin ezilmesiyle elde edildiğini ve aradan geçen binlerce yıla rağmen yazıların herhangi bir zarara uğramamış olduğunu anlatıyor bize. Cola'nın rengini veren de bu böcek Coco, onu da hatırlatmak istiyorum. Bu böcek Aleo Vera bitkisinin üzerinde yaşıyor.

NE YENİR NE İÇİLİR?



Meksika'nın mutfağına gelirsek, tabii ki  başta taco gelir. Mexico City'de nereye giderseniz gidin taconun kokusundan kaçamazsınız. Havaalaınından çıktığımız andan itibaren, yine havaalanına dönünceye kadar Taco kokusundan kurtulamadık. Sokak başlarında mutlaka bir seyyar Taco'cu görmeniz mümkün zaten etrafa kokuyu da yayanlar bunlar.

Ama görüntüsü ne yazık ki pek hoş değil Taco'cuların, elleri dirseklarine kadar yağ içinde. Taco çok ucuz bir yiyecek. Bir kere Taco yemeyi denemeye kalktık bir restaurantta ama yiyemedik. Çünkü kokusu çok ağır ve rahatsız ediciydi bizim için, bu koku eti içine koydukları baharat ve mısır gevreğinden geliyor. Bu mısır gevreğini de adı Tortilla. 



Gerek tavuk gerek et Fajitas'larıda oldukça lezzetli yanında da tekila ile oldukça güzel gidiyor. Meksika mutfağının olmazsa olmazı, zehir gibi acı biberleri ve baharatları.

Genelde Mexico City yiyecek ve içecek anlamında ucuz bir şehir. Damak tadımıza uygun bir yemek konusunda hayli zorlandık burada. Bir gün yolda yürürken bir restaurantın önünden geçiyorduk, ne görelim nefis biftekler yiyiyordu insanlar. Hemen kendimizi içeriye attık. Burası bir Arjantin restaurantıydı, İngilizce bilen insan pek fazla yok buralarda o yüzden işaretle tabaklardaki etleri gösterip sipariş ettik. Bir de içinde elma ve buz  parçacıkları bulunan hafif bir şarap eşliğinde yemeğimizi mideye indirdik. Buraya geldiğimizden beri ilk kez karnımız bu denli doyurabildik.



Alin, Monica, Nurşen ve ben. Ben,Tekila eşliğinde Fajita'yı mideye indirirken


Şehirde gezerken çok büyük bir pastane görüyor ve içeriye giriyoruz. Binbir çeşit, tatlı, tuzlu kurabiyeler, börekler, çörekler, pastalar, tatlılar bulunuyordu. Burası adeta bir fabrika gibi çalışıyordu, çok sayıda çalışan ve müşteriyle içerisi adeta kaynıyordu. Üst katında sadece yüzlerce çeşit düğün pastası vardı. Eşim önce inanmadı bunların gerçek olduğuna ve parmağıyla bir parça aldı bunlardan birinden ve gerçek bir yaş pastaydı . Bu kadar çok düğün pastasını bir arada görmek bizi şaşırtmıştı. Demek ki talep var.





Meksika denilince akla zaten hemen Tekila gelir. Bizdeki rakı gibi, tekila da buranın milli içkisi niteliğinde. Şeffaf ve sarı renkte olanları var, hatta içinde kurtlu olanı da.










Pina Colada yine buranın ünlü içkilerinden. Rum, ananas ve hindistan cevizi yağından yapılan ve soğuk içilen  bir içki.










Acapulco ve Cancun güzel tatil beldeleri olmasına karşın, biz buralara gitme fırsat bulamadık.



DİKKAT

1- Meksika Türk vatandaşlarına vize uyguluyor ama ABD üzerinden giderseniz o zaman vize                 istemiyor.
2- Burada kullanılan para birimi Meksika pezosu.
3- Türkiye'ye göre oldukça ucuz bir ülke.
4- Toplu taşım araçları oldukça kötü , taksiler ucuz.


İYİ SEYAHATLER










Hiç yorum yok: