KAZAKİSTAN - ASTANA

MUHTELİF TARİHLERDE


"Kazakistan Genel ve Faydalı Bilgiler" yazımda buradaki iş yaşamımdan söz etmiştim. Kazakistan'a her yıl bir ziyarette bulunuyorum. Özellikle başkent Astana, hızlı büyümesi ve gelişmesiyle beni şaşkınlığa uğratıyor. Sanırım dünyanın hiç bir kenti bu kadar hızlı büyümüyordur.

Öncelikle bu şehrin yakın geçmiş hikayesini anlatayım. Bu şehrin adı daha önce Tselinograd iken, başkent olunca, Astana olmuş. Kazakça'da Astana, başkent anlamına geliyor. Sovyetler döneminin sonunda ayrılma sürecine kadar, başkent Almata (Almaty) iken, söylenti o ki, Turgut Özal'ın  Kazakistan'a yaptığı bir gezi sırasında Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'e, başkentin daha orta bir yere taşınma önerisinin ardından, başkent Astana olmuş. Benim ilk gittiğim dönemde nüfus 350.000 civarında iken, başkent oluşundan sonra 700.000 i geçmiş durumdadır. Demek ki ben sonradan gelen 350.000 Astanalıdan daha eski Astanalıyım. Astana benim bir yabancı ülkede en fazla yaşadığım kent. Bu nedenle bu kente karşı ayrı bir sempatim var.

Astana, koskocaman bir bozkırın ortasında kurulmuş olan bir şehir. Eskiden bu şehre " Büyük Köy" derlermiş. Çoğunluk  tek katlı köy evleri ve az sayıda Rus mimarisindeki apartmanlardan  oluşan bir şehir. Eski bakımsız apartmanların merdivenlerinden çıkarken hep burnunuza gelen o ağır kokusu. Ya evine kadar çıkamayan, ya da dışarıdan gelip merdivenlerde hacet giderenler sebebiyle bu koku.


Ancak, yukarıda söz ettiğim gibi, özellikle Astana hızla çağdaş bir kent olarak kuruluyor. Önlerine hedef olarak 2030 yılını koymuşlar. Eminim bu yıla gelindiğinde dünyanın en modern şehirlerinden biri olacak Astana. Zaten bu yolda hızla yol alıyorlar.


Astana tam bir karasal iklimin yaşandığı, yazları +17 -+20 kışları ise -40  veya daha fazla soğukların yaşandığı bir şehir. Kışın orada bulunduğum dönemlerde soğuktan oldukça sıkıntı çektiğimi söylemem lazım. Yağan kar soğuktan buza dönüşüyor daha doğrusu buz yağıyor demek daha doğru olur. Tüm gece sabaha kadar ellerindeki demirlerle buz kıran insanları, özellikle kadınları görürsünüz sokakta. Gece gündüz demeden kar temizleyen araçlar faaliyettedir. Böyle yapılmasa metrelerce yükselecek buz kütlesi, kenti yaşanamaz duruma getirecektir.


Astana'nın ortasından bir nehir geçiyor, adı İşim (Esil) olan. Bu nehir kışları donuyor ve üzerinde gençler otomobil yarışı yapıyorlar. Aynı zamanda bu nehir kenti ikiye bölüyor. Çok kısa bir sürede nehrin karşı kıyısında yeni güzel idari binalar, kafe ve restoranlar, mağazalar, eğlence ve alışveriş merkezleri, iş merkezleri ve konutlar inşa edilmiş. Böylece, nehrin sol kıyısına “Yeni şehir” ve sağ kıyısına “Eski şehir” ad verilmiş.



                GEZİLECEK YERLER;








Kentin simgesi durumunda olan Baiterek, "yeni şehir" de bulunuyor 105 m. yüksekliğindeki bu anıt kuleden şehri panoramik olarak izlemeniz mümkün. 

Daha önceleri kentin en yüksek yapısı olan Baiterek, çevresine yapılan yüksek katlı binalar nedeniyle eski görkemli halini yitirmiş. En son gidişimde bunu görünce üzüldüm doğrusu.













Han Çadırı (Khan Shadyr), Türk mimar ve müteahhitlerince yapılmış olan bir alışveriş ve eğlence merkezi. Bu çadır aynı zamanda dünyanın en büyük çadırı ünvanını da taşıyor. İçinde bulunan havuzu, kumsalıyla, adeta bir deniz kıyısındaki plajda hissediyorsunuz kendinizi.






Astana’da “Atameken” Kazakistan Haritası” adlı açık hava müzesi var. Burada Kazakistan’ın on dört eyaletinin ve Astana ile Almati şehirlerinin ana yapılarının minyatür şeklinde yapılmış maketleri sergileniyor. Ayrıca diğer ülkelerin ünlü yapılarını da görülebiliyor. Bu alanı oldukça büyük, tüm sergilenen maketleri görmek için en az iki saat gerektiriyor. Gerçekten bütün Kazakistan’ı bir günde gezmişsin gibi bir duygu yaratıyor müze gezisi.  “Kazakistan Haritası” Mayıs ve Ekim ayları arasında açık oluyor.



Astana’da Akmola filarmonisi, Bölgesel etnografi ve Tarih müzesi, Güzel sanatlar müzesi, Milli opera ve bale tiyatrosu, Kazak müzik ve drama tiyatrosu, Rus drama tiyatrosu, Cumhurbaşkanın Kültür Merkezi müzesi de görülmeye değer tesisler.  







Kazakistan Cumhuriyeti Kültür Merkezi Müzesi, arkeolojik, etnografik bir müze. Müzede Kazakistan tarihi, savaş giysileri, atçılık ekipmanları, takılar, kitaplar ve resimler sergileniyor.






Mustafa Kemal Atatürk'e olan sevgileri ve saygıları nedeniyle, Türkiye Büyükelçiliği karşısındaki parka, Atatürk Parkı adı verilmiş. Atamızın batıya ve Türkiye'ye dönük bir heykeli de bu parkta bulunuyor. Yurtdışı seyahatlerimde Atatürk adına böyle anıtları görmek bana çok gurur veriyor. Keşke Türkiye'de de "bazı" insanlar onu kavrayabilse.

“Duman” adlı eğlence merkezinde dev akvaryum dikkati çekiyor. Burada ilginç bir deniz gösterisi izleyebilirsiniz, bir sürü balık çeşitleri ve deniz canlılarını, köpek balıklarını görebilirsiniz. Ayrıca çocuklar için oluşturulan  eğlence alanları oldukça güzel. Denize kıyısı olmayan Kazakistan'ın halkı böylelikle deniz canlılarıyla tanıştırılıyor.









Astana'ya gidişlerimde geçmiş dönemlerde tanıdığım  arkadaşlarımla da buluşup hasret gideriyor ve eskileri yad ediyoruz. Resimde Kazak arkadaşım Aydar Nurseitov ile.













Son gidişimizde okulların son gününe denk geldi. Okul kapanışlarında kızlar, resimde görüldüğü gibi, klasik kıyafetlerini, erkekler de takım elbiselerini giyiyorlar. Her ülkede yaptığımız gibi onlarla resim çekilmeyi ihmal etmiyoruz.



Astana'nın soğuk havası nedeniyle çocuklarını çok fazla dışarıya çıkaramayan alileler, güzel ve güneşli bir hava bulunca hemen kendilerini ve çocuklarını parklara atıyorlar. Astana'yı gezerken dördüz çocukları olan bir aileyi de bu nedenle kutluyoruz.

Astana'nın havası o kadar ilginç ki, bir gün önce kısa kollu giysilerle dolaşırken, ertesi gün çok soğuk oldu ve hatta kar atıştırdı Mayıs ayı sonunda..



Astana'da elektrik tesis işine başlayıp 2007 krizi nedeniyle devam edemediğimiz Tulpar AVM önünde de en azından bir resim çekileyim istedim.



Burada iş yaptığım dönemlerde Astana'ya ulaşmak ciddi bir sorundu. Ama artık yeni hava limanıyla birlikte, artan uçak seferleriyle, her yerden ulaşmak çok daha kolay. Bir çok hava ulaşım firmasının seferleri bulunuyor buraya.

Kuzey Kazakistan kenti Kostanay yazımı okumak için tıklayınız...


İYİ SEYAHATLER



Hiç yorum yok: