RUSYA- TRANS SİBİRYA GEZİSİ GENEL VE FAYDALI BİLGİLER

TEMMUZ 2019 


Transsibirya seyahati, uzun zamandır hayal ettiğim bir seyahatti. Bu seyahati aylar önce bazı üniversite arkadaşlarımla yapmayı kararlaştırmıştık.  2019 kışı sürecinde bu seyahat planıyla da uğraşmıştım.

Bir seyahate çıkmadan önce, gideceğim ülke ile ilgili gerek seyahat sitelerinden ve gerekse seyahat bloglarından da yararlanırım. O ülkeyi ve gezeceğim şehirleri araştırırım. Sonra da hazırladığım gezi programına göre de seyahate çıkarım. Dönüşte de oradaki tecrübelerimi blogumda paylaşarak, o ülkeye gidecek olanlara da faydalı olmaya çalışırım.

Bu seyahatte, İzmir - İstanbul - Moskova ve Irkutsk - Moskova - İstanbul - İzmir arası yolculuklarını uçakla gerçekleştirdik. Moskova - Nizhniy Novgorad - Kazan - Samara - Çelyabinsk - Omsk - Novosibirsk - Krasnoyarsk - İrkutsk hattını da trenle yaptık. İrkutsk - Baykal Gölü arasını da karayolundan gerçekleştirdik. 


Trenle yaptığımız seyahat bölümünü aşağıda paylaştım, ancak güzergahın uzunluğu nedeniyle, bir sayfaya sığmayınsa iki sayfada göstermek durumunda kaldım.

Trenle bazı günler 20 saati bulan yolculuklar yaptık ve  binlerce kilometre yol aldık. Kent içlerinde bazen günde 18 kilometreye varan yürüyüşlerle, Hüseyin'in istatistiklerine göre, bir ayda toplam 265 km. de yol yürümüşüz.






Transsibirya'da Mevsim;



Sibirya denince zaten akla hemen soğuk geliyor. Kış dönemleri biz Türk vatandaşları için burası oldukça soğuk ve hatta dayanılmayacak ölçüde soğuk. Nereden biliyorum? Çünkü paylaşmış olduğum haritalarda görülen, Kazakistan'ın başkenti Astana (şimdi Nursultan) kentinde bir kış yaşamıştım. haritada görüldüğü gibi Astana daha güneyde kalıyor ve buna rağmen olağanüstü soğuktu benim için. 


Soğuğuna rağmen Baykal Gölü kışın da turistlerin ilgisini çeken bir yer. Kış döneminde buzullar da çok güzel oluyormuş. Dolayısıyla bizler için en iyi aylar Temmuz ve Ağustos'tu ve biz de Temmuz ayını tercih etmiştik bu yüzden.

Yaz deyip de geçmeyin. Bu seyahatte Temmuz ayında sabah sıcak bir hava varken, akşam neredeyse  kar yağışına şahit olacaktık. İşte bu yüzden oraya seyahat edecek olanlar hem yazlık ve hem de kışlık götürmek zorundalar. Yukarıdaki fotoğraf 4 Temmuz'da N. Novgorad'da çekildi.


Vize;


Rusya önceleri Türklere vize uyguluyordu, iki ülkenin anlaşması sonunda vizeler kaldırılmıştı. Ancak Suriye'de düşürülen Rus uçağı nedeniyle tekrar Türk vatandaşlarına vize konulmuştu. Biz bu süreç içinde gittik Transsibirya'ya. Ancak iki ülke tekrar anlaştı ve Ruslar Türklere vizeyi kaldırdı. 


Ne yazık ki biz hem vize almaya uğraşmak, hem seyahatimizi 30 günle sınırlamak ve hem de vize için para ödemek zorunda kalmıştık.

O dönemde gidilecek şehirlerde kalmak için oturum da almak gerekiyordu. En fazla beş şehir için oturum veriyorlardı ama biz onbir şehirde kaldık ve hiçbir sorun yaşamadık. Vizeler kaldırıldıktan sonraki oturumla ilgili durumu bilmiyorum.

Ulaşım;




Transsibirya seyahatimizin başlangıç noktamız olan Moskova'ya, İstanbul'dan Aeroflot firması ile gittik. Onların bilet fiyatları her zaman diğer uçak firmalarına göre daha uygun oluyor. Dönüşte de Irkutsk- Moskova - İstanbul uçuşumuzu yine aynı firma ile gerçekleştirdik.


Rusya'da şehirlerarası ulaşım en rahat ve güvenli olarak trenlerle gerçekleştiriliyor. Biz de şehirler arası ulaşımımızı trenlerle gerçekleştirdik. Trenlerde 3 sınıf bulunuyor. Yabancı gezginler için 4 yataklı kompartmanların bulunduğu 2. sınıf vagonlar daha uygun bir seçenek. Biz seyahatimizi 4 kişi yaptığımız için başka insanlarla kompartmanı paylaşmadık. Ama başka insanlarla kompartman paylaşmak da bir gezgin için önemlidir. Bu şekilde çok sayıda insanlarla tanışıp sohbet olanağı yakalar. 




1. sınıf vagonlar da var ve bunlar iki yataklı kompartmanlardan oluşuyor ama doğal olarak ücretleri yüksek. Kompartmanlarda genelde kadın erkek karışık seyahat ediyorlar. Hatta son ve en uzun seyahatimiz olan, Krasnoyarsk- İrkutsk (20 saat) 3. sınıf vagonu da gördük orası tam bir karmaşaydı.



Şehir içi ulaşımda her şehire göre çeşitli alternatifler bulunuyor. Özellikle Moskova'da metro olağanüstü güzel bir ulaşım aracı. Burada başka bir ulaşım aracına genelde ihtiyaç olmuyor. Ancak Transsibirya'da gezdiğimiz diğer şehirlerde metro yoktu. 




Bazı şehirlerde genelde tramvay ve otobüs toplu taşıma aracı olarak kullanılıyor. Çok eski olmalarına rağmen, hala görev yapıyor tramvaylar. Özellikle Çelyabinsk'te tramvay oldukça yoğun olarak kullanılıyor.



Moskova'ya indiğimizde taksiyle otelimize gitmeyi düşündük. Havaalanı çıkışında taksiciler bize adeta yapışarak peşimizi burakmadılar. İzmailova semtindeki otelimize götürmek için oldukça yüksek bir rakam söylediler. Ben pazarlıkla fiyatı yarıya düşürdüm ama bunun bile yüksek bir rakam olduğunu daha sonra öğrendik.


Rusya'da bir arkadaş bize telefonumuza Yandex taksi uygulamasını indirmemizi ve daha uygun fiyatla taksi kullanabileceğimizi söylemişti. Onun kim olduğunu hatırlayamadım ama bize iyi bir katkıda bulunmuş doğrusu. Çünkü Yandex taksi uygulamasında oranın vatandaşımısın, yabancımısın bilmiyorlar ve kazıklanma söz konusu olmuyor. Bu uygulama ile seyahatimiz boyunca çok uygun rakamlara ulaşım sağladık. Paylaştığım bazı yazılarımda da bundan söz etmiştim.



Yandex taksiler sadece üzerinde taksi ibaresi olan değil, aynı zamanda sivil araçlar da olabiliyor. Kendi özel araçlarını taksi olarak kullanan kadın sürücüler de bazen geldi bize.


Dil ;

Rusya'da dil ciddi bir sorun. Moskova'da İngilizce ile gezmek mümkün ama doğuya gittikçe İngilizce bilenler oldukça azalıyor ve hatta İngilizceden çok Türkçe bilen insanlara daha sıkça rastlanıyor. Bu nedenle daha önceden Kazakistan'da firmamın olduğu dönemde Rusça kursuna gitmiş ve orada bulunduğum sürede pratik yapmıştım. Ama  Rusçamı daha da geliştirmek için kış boyunca Rusça kursuna devam etmiştim. Bu nedenle dil bizim için sorun teşkil etmedi.

Konaklama; 



Rusya'da Moskova dışındaki şehirlerde uygun fiyata konaklama bulunuyor. Biz zaman zaman otelde ve zaman zaman da kiralık evlerde kaldık. Kiralık evler çiftler ve aileler için daha uygun. Biz dört erkek olunca uygun bir kiralık daire veya ev bulmakta zorluk yaşadık. Kiralık ev veya dairede kalmanın, hem damak zevkine göre yemek yapmak ve hem de üst baş yıkamak için uygun olduğunu söyleyebilirim.

Yiyecek - İçecek ;



Bu seyahatimizde yiyecek ve içecek konusunda hiç bir sıkıntı yaşamadık. Sadece hacı olması nedeniyle dayımın bazı yiyeceklerden domuz eti olabilir gerekçesiyle çekinmesi dışında. Burada Türk, Özbek, Azeri mutfakları oldukça revaçta. Yemekler bizim damak zevkimize çok uygun. Yöresel yemeklerden mantı, Tatar böreği, çiğ börek, lagman, Özbek pilavı, bizim mutfağımızda da bulunan bazı çorbalar, Rus çorbası borş, kuzu ve dana şaşlık, tavuk kızartlamaları, makarna gibi gayet lezzetli yemekler bulunuyor burada.

Kahvaltımızı genelde Türkiye'den getirdiğimiz peynir, zeytin, çay ve marketten aldığımız ekmek, Tatar böreği, domates, bal, tereyağı vs. gibi ürünlerle, kaldığımız otel veya kiralık evde yaptık.








Burada dikkat edilmesi gereken nokta fiyatlara dikkat edip kazıklanmamak. Biz Türk, Özbek ve İtalyan restoranlarında kazıklandık. 

Yan taraftaki fotoğrafta Samara'daki Özbek restoranında yediğimiz şiş kebaplar ve kazıkları))).







Self servis lokantalar bence en iyisi. Çünkü hem yiyecekleri görerek hem de uygun fiyatlı olarak almak mümkün.












İçecek konusunda da sıkıntı yok. Su, meyve suyu, lokantalarda açık sattıkları komposto suyu, arpadan yapılan Ruslara özgü Kvas heryerde kolayca bulunabiliyor. 








Alkollü içeceklerde de hiç sorun yok, çeşitli marka vodkalar, çeşitli marka biraları marketlerde veya restoranlarda bulmak mümkün. Marketlerde alkollü içki satışı saat 21.00 de sona eriyor. 

1996 yılında Rusya'ya ilk gidişimde cadde ve sokaklarda 24 saat içki satışı yapan, demir parmaklıklarla çevrili büfeler vardı ve oradan dilediğiniz vakitte istediğiniz alkollü içkiyi almak mümkündü. Şimdi artık o büfeler kapatılmış, sanırım o nedenle, sokakta çok nadir alkolik insana rastladık. Geçmişte daha çok vodka tüketilirken, şimdi gençler daha ziyade bira tüketiyorlar.

Tren gibi toplu taşıma araçlarında ve sokakta içki içilmesi yasaklanmış. Trende içki konusunda yaşadığımız iki olayı Transsibirya yazılarımda paylaşmıştım.

Güvenlik ;

Rusya'da bulunduğumuz bir aylık süre içinde herhangi bir güvenlik sorunu yaşamadık. Dört kişilik bir grup olmamızın da buna sebep olduğunu düşünüyorum. Gece geç saatlerde dışarıda kalmadık, zaten güvenlikle ilgili sıkıntılar gecenin geç saatlerinde yaşanıyor.

Alışveriş ;

Dışarıdan yaptığımız alışverişlerde gözlemimiz fiyatların Türkiye'deki gibi olduğuydu. Hatta et, tavuk, süt ve ürünleri Türkiye'den oldukça ucuz. Bazen dışarıdan alışveriş yapıp evde kendi yemeğimiz de yaptık. Bu nedenle fiyatları takip ettik.

Alkollü ve alkolsüz içecekler de Türkiye'ye göre çok daha ucuz. 

Yalnız turistik mekanlarda hatıralık eşyalar oldukça pahalı. Hele Baykal gölü Olkhon adasında fiyatlar olağanüstü yüksekti.

Burada pazarlık alışkanlığı yok her şey tek fiyatlı.


TRANS SİBİRYA İLK DURAĞI  - MOSKOVA YAZIMI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ..



İYİ SEYAHATLER







Hiç yorum yok: