MAKEDONYA - GOSTİVAR

AĞUSTOS 2018

Ohrid gezimizi tamamladıktan sonra yolumuz Göstivar'a. Gostivar, Arnavutluk ve Kosova ile sınır kenti ve çok kültürlü hayatın sembol şehirlerinden birisi. Osmanlı izlerinin kolayca görülebileceği bir kent burası. Kentte etnik yapı olarak Arnavutlar, Makedonyalılar ve az da olsa Türkler yaşıyor.

Kente varınca dar yolları ve yoğun trafiği nedeniyle biraz sıkıntı yaşasak da, bir yerde park ediyoruz.  Önce bir börekçide karnımızı doyuruyoruz. Zaten kent içinde öyle gezilecek çok yer de yok. Buranın en önemli simgesi Saat Kulesi. 1566 yılında inşa edilmiş olan bu kule, zaman zaman restore edilerek bu günlere taşınmış.


Aynı isimle anılan ve 1722 yılında inşa edilmiş olan iki şefereli ve tek minareli, Saat Camisi ise gördüğü restorasyonlar nedeniyle orijinal halinden eser kalmamış. Eski dönemlerde caminin avlusunda bir medrese bulunuyormuş. 



Burada yaşayan nüfusun %70'i müslüman %30'u ise hıristiyan. Ortodoksların kilisesi de yine kentin merkezinde bulunuyor.


Gostivar, Makedonya'nın en önemli turizm merkezlerinden biri. Özellikle Mavrova Milli Parkı kış turizminde önemli bir yer. Burada bulunan kayak pistleriyle turistlerin ilgisini çeken bir mekan konumunda. (Mavrova'yı ayrı bir yazı konusu yapacağım).


Gostivar'a bağlı Vrutok köyünde doğan Vardar Nehri, Üsküp, Köprülü, Gevgeli şehirlerini takip ederek, Yunanistan üzerinden Ege denizine dökülüyor. Bu nehrin geçtiği Vardar Ovası'da çok verimli topraklardan biri.  Vardar nehrinin bu kentte doğuyor olması da bu kente farklı bir özellik de kazandırıyor.

Gostivar böyle kısa zamanda gezilebilecek bir şehir. Şimdi yolumuz Tetovo'ya (Kalkandelen)


Osmanlı ve Bektaşilik izlerini taşıyan kent Tetovo ( Kalkandelen ) yazımı okumak için tıklayınız..


İYİ SEYAHATLER



Hiç yorum yok: