ARJANTİN - IGUAZU ŞELALELERİ

   Şubat 2014
                       

Güney Amerika seyahatimizin bu etabı, Arjantin, Brezilya ve Uruguay sınırlarının kesiştiği noktadaki, dünyanın en büyük şelalelerinden biri olan, Arjantin dili İspanyolca'da IGUAZU, Brezilya dili Portekizce'de IGUAÇU şelalelerine oluyor. Bu şelaleler Unesco tarafından dünyanın kültür mirasları geçici listesinde yer alıyor.



Buenos Aires'ten yaklaşık 2 saatlik bir uçuşla şelalelerin Arjantin tarafındaki, Puerto Iguazu hava limanına iniyoruz. Puerto Igauzu küçük bir yerleşim ve havalimanı da buna uygun bir görüntüde, küçük ve ahşaptan yapılmış bir terminali olan, sevimli bir havalimanı. Adeta boğucu bir havayla karşılaşıyoruz, nem oranı oldukça yüksek nefes almak bir hayli sıkıntılı.




Şelalelerin üzerinde bulunduğu Parana nehri, Güney Amerika'nın Amazon'dan sonraki ikinci büyük nehri. Uçaktan o bölgeye yaklaştığımızda çok büyük balta girmemiş ormanların harika görüntüsünü havadan izleme ve fotoğraflama olanağı da  buluyoruz.




Bu ormanlarda binlerce çeşit bitki ve ağaç var. Bu bitkilerden bazı ilaçlar elde ediliyor ve bu ilaçlar özellikle Uruguay'da özel pazarlara satılıyormuş. Çok yararlı ilaçlar olduğu söyleniyor.

Bu vahşi balta girmemiş ormanlarda binlerce çeşit kuş, sürüngen, kelebek ve bir çok hayvan da yaşamını sürdürüyor. Aynı şekilde nehirde de balıkları, kaplumbağaları da söylemek mümkün. Gezimiz sırasında bunların bir kısmını yakından görme şansımız oluyor




      
Bu bölge hem Arjantin hem de Brezilya'nın sınırı ve milli parkları. Hem bu parklara giriş, hem de park içindeki tren ulaşımı da ücrete tabii. Ama kendinize güveniyorsanız,yürüyerek de ulaşılabiliyorsunuz. Mesafeler oldukça uzak, yollar eğimli, hava oldukça sıcak ve nem oranı da yüksek. Biz tur ile gittiğimiz için her şey planlıydı ve bize sadece rehbere tabii olmak kalmıştı. Bu milli parkların iki tarafındaki girişlerinde de bölgenin haritaları var ve burada, şelalelere ulaşım yolları, tren güzergahı, kafeler ve ihtiyaç yerleri gösterilmiş. Ayrıca broşür olarak ta temin edebiliyorsunuz bunu.



Parkın Puerto Iguazu tarafından giriş yapıyoruz. Mini bir trenle yaklaşık 3,5 km. yol aldıktan sonra yürüyerek şelalelere doğru yol alıyoruz. Bu da oldukça keyifliydi doğrusu.




Nehir üzerindeki köprülerde ilerlerken karşıdan gelenler sırılsıklamdı. Şelalelere vardığımızda bu gerçekten görülesi harika bir manzaraydı. Hani derler ya anlatılmaz sadece yaşanır işte öylesine bir durum.



O koskoca nehirdeki çok büyük miktardaki sularının yukarıdan aşağıya doğru düşüşü, ne müthiş bir manzara. Hem de neredeyse elinizi uzatsanız değebileceğiniz gibi bir mesafede. Bir de bu düşüş sırasında havaya karışan damlacıkların yarattığı ortamda kalmak. Sırılsıklam oluyorsunuz ama yaşadığınız heyecana gerçekten değer bir durum.




Bu bölgeye gittiğinizde mutlaka yanınızda yedek kıyafetler bulundurmak gerekiyor. Yağmurluk bir ölçüde korunmayı sağlıyor. Yerel halkın bir çoğu buraya mayolarıyla geliyorlar, bu da bir seçenek. Hatta botlarla şelalelerin dibine kadar gitmek istiyorsanız mutlaka yedek iç çamaşırı bile bulundurmalısınız.



Oradan ayrılıp diğer şelaleleri görmek için yolumuza devam ediyoruz. Onlara çok fazla yaklaşamamakla birlikte, uzaktan da olsa o müthiş görüntüleri keyifle izliyor ve fotoğraflıyoruz.




Nehir üzerinde şelalelere yaklaşmak isteyenler için de botlar var, bazı insanlar bu botlarla şelalelerin döküldüğü noktalara iyice yaklaşıyorlar. Yaşanan heyecanı ve adrenali siz düşünün.



Milli parkta yürürken değişik hayvan türleriyle karşılaşmanız mümkün. Bunlar da sanki evcil hayvanlarmış gibi insanlara alışkın görünüyorlar, insanlardan ürküp kaçmıyorlar. Bu hayvanlara yiyecek vermek de yasak. Hata Rakun'lar insanların çok yakınına kadar gelip elinizdeki yiyecekleri bile kapabiliyorlar. Bazen de saldırgan olup insanlara zarar da verebiliyorlarmış, bunu da ikaz yazılarında görebiliyorsunuz. Milli parktaki çöpler hızla temizleniyor görevlilerce, yoksa hayvanlar bunları yiyor ve bazı hastalıklara yol açıyor. Ekolojik durumun korunması konusunda burada çok hassasiyet var.






Yarın yolumuz şelalelerin Brezilya tarafındaki IGUAÇU'ya


BREZİLYA - İGAUÇU ŞELALELERİ  seyahat yazımı okumak için tıklayınız..



İYİ SEYAHATLER

Hiç yorum yok: