KARADAĞ - DURMİTOR

Ağustos 2013




Budva'da geçirdiğimiz iki geceden sonra , CetinjcePodgorica (Başkent ve en büyük kenti), Niksic ve Zabljak yolunu takiben takiben Durmitor'a vardık.


Durmitor Karadağ'ın milli parkı , burası gerçekten bir doğa harikası. Biz sadece Crono gölüne gidebildik zaman darlığından ama görülecek çok güzel yerler var; Karagöl, Pivsko gölü ve vahşi ormanlarla kaplı  Durmitor dağı. 




Böyle doğa harikası bir yere gelinir de piknik yapılmaz mı?  :) Gelirken yolda alışveriş yaptık resimdeki bankta da bunları afiyetle yedik. Yol üzerinde yabani meyve satan çok sayıda insan bulunuyor. Bu onlara bir ekmek kapısı olmuş. Onlarda da alarak tadına baktık bu meyvelerin.    



   
Zabljak bir kış turizmi beldesi, bungalov tipi evler oldukça çok miktarda. Yazın da rafting yapılıyor berrak buz gibi nehir sularında. Ama yollar çok virajlı , o gün ikimizde kendimizi gemide gibi hissettik bu yüzden. 




Karadağ'ın yolları genellikle dar ve inişli çıkışlı. Dik yamaçları dele dele yol yapmışlar (yandaki resimde görüldüğü gibi), bir yanınız duvar gibi dağ tarafı , diğer yanınız berrak suyuyla bir nehir. Harika bir vahşi görüntü.




Zabljak'tan çıkıp Pluzine yolunu takip ederek Bosna sınırına geldik. Sınır demeye bin şahit gereken bir yer, derme çatma kulübelerden oluşmuş. Sınırı geçip bir süre toprak yoldan ilerledikten sonra, dar bir asfalt yola ulaştık. Bu arada bal satan birinden de bal almayı ihmal etmedik. Gerçekten güzel bir baldı, yolunuz düşerse almayı ihmal etmeyin Balkan dağlarının bitkileri kokulu o lezzetli balından.




Bu dar asfalt yolun sonunda Foça'ya vardık. Foça'dan devamla Sarajevo'daki otelimize ulaştık. Yine bir sürprizle karşılaştık, ayrılırken rezervasyon yaptırmamıza rağmen , yerimizi yine Dubai'den gelenlere vermişler. Uzunca tartışmalar sonucunda özür dileyerek, bize yine başka bir otel önerdiler ve oraya götürdüler. Demek ki Bosna'da otel rezervasyonu yapmak bir anlam ifade etmiyor. Bunun için tedbirli olmanızda fayda var.


DİKKAT                    

Karadağ'ın dağ kesimine gidecekseniz, yaz günü bile olsa bir hırka almayı ihmal etmeyin.  




İYİ SEYAHATLER
            

Hiç yorum yok: