NEPAL - BHAKTAPUR

Eylül 2016

Kathmandu ve Patan'dan sonra sırada Bhaktapur vardı. Bu üç yerleşimde de Durbar (Saray) meydanı bulunuyordu. Bhaktapur, Kathmandu'ya 12 km. mesafede bulunuyor. Buraya ulaşmanın çeşitli yolları var, toplu taşım araçlarıyla da ulaşılabilir ama ben taksi ile ulaşmayı seçtim. Zaten ulaşım oldukça ucuzdu bu ülkede.


Meydan'ın girişindeki gişeden biletimi alırken yanıma birisi geldi ve rehbere ihtiyacım olup olmadığını sordu. Pazarlık etmeden 500 rupiye anlaştık. Şehrin meydanı hemen girişteydi. Geçen yıl yaşanan depremin etkileri fotoğrafta da görüleceği gibi hemen dikkati çekiyordu.



Yolumuzun üzerinde mimarisi, taş, ahşap ve metal sanatının güzel örnekleriyle  inşa edilmiş saray bulunuyordu. 1754 yılında yapılan Altın kapısı (The Golden Gate) ve bir sütun üzerindeki, Kral Bhupatindra Malla heykeli bulunuyor. 55 pencereli bu sarayın şu güzel ahşap işçiliğine bakarmısınız...



Kralın banyosu ve havuzu da ilgi çeken yerlerden. Havuzun içinde ve kenarında bulunan Kobra yılan figürleri, kralı kötülüklerden koruması amacıyla yapılmış. Kral önce havuzda yüzüyor sonra da yine The Golden Spout'un ağzından çıkan su ile yıkanıyormuş.


Her Durbar meydanında olduğu gibi burada da bir çan mevcuttu. Anlatıldığına göre, savaş veya genel afetler sırasında bu çan çalınıyor ve halkın bu meydanda toplanması sağlanıyormuş.


Meydanı gezerken okulca yapılan bir gezi nedeniyle burada bulunan Nepal'li öğrencilerle de resim çekilmeyi ihmal etmedim.


Siddhi Laxmi Stone Temple 17. yüzyılda yapılmış, deprem sonrası işte bu desteklerle ayakta durabiliyor şimdi.


Sırada Dattatraya Meydanı var. Bu meydanda Dattatraya Temple. Bu tapınakta da bir çok Hindu tapınağında olduğu gibi ahşap kolonlarda, halka cinselliği öğretmek için oyma işçiliğiyle sex figürleri ile donatılmış.


Oyma işçiliğinin en güzel örneklerinden biri olan, ünlü tavus kuşu (Peacock) figürlü pencere de bu meydanda bulunuyor.


Buradaki yine küçük bir meydan olan, Taumadhi Meydanında bulunan Nyatapola Temple oldukça gösterişliydi. Bu meydanda genellikle yüksek katlı tapınaklar bulunuyordu. Bu sırada yanıma gelen bir öğrenci grubu benimle ropörtaj yapmak istedi. Onları kırmadan yardımcı oldum ve tapınak önünde beraberce hatıra fotoğrafı çekildik.


Bu tapınağın basamakları iki yanında çeşitli hayvan figürleri olmakla birlikte, en üst basamağında bronzdan Bhairab ve Ugrachandi heykelleri yer alıyor.



Bhaktapur çömlekçiliği ile de ünlü bir yer. Pazarda bunları görmek mümkün.

Şimdi yolumuz Pokhara'ya ama öncelikle Himalayalarda trekking'i yazmak istiyorum.


Himalayalarda trekking yazımı okumak için tıklayınız.....


İYİ SEYAHATLER


Hiç yorum yok: