ROMANYA - TURDA TUZ MADENİ

Ağustos 2017   


Turda'nın en önemli özelliği, Salina Tuz Madeni'nin burada oluşu. Neden bir tuz madeni bu kadar önemlidir, anlatalım; Birincisi bu tuz madeni dünyanın yeraltı güzellikleri listesinde 22. sırada yer alıyor. 1992 yılında bir eğlence merkezine döndürülmüş burası ve her yıl milyonlarca ziyaretçi akınına uğruyor.
Burası özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında çok kalabalık oluyormuş. Madenin içindeki sıcaklık ortalaması 11-12 derece dolaylarında ve dolayısıyla mutlaka kalın bir giysi almak gerekiyor. Madende alerjenler yaşamadığı için, astım hastalarının tedavisinde de etkin olarak kullanılıyor.


Elbette tarihte ve tuz ticarettinde de önemli bir yeri var bu tuz madenini ama onu yazmak bu sayfa sınırlarını aşar. Merak edenler için, http://salinaturda.eu/?lang adlı site yardımcı olur.


Girişinden başlamak üzere adeta bir uzay üssünde sanıyorsunuz kendinizi. Girişinden itibaren 107 basamaklı merdivenden iniyorsunuz. Galeride yürürken gerçekten tuz olup olmadığını da test ediyorum. :)


14. yüzyıldan kalma olan bu tuz madeninde iki büyük salon bulunuyor. 1. salonun uzunluğu 85, genişliği 50 m.ve derinliği 80 m. En yukarıda ahşaptan oluşturulmuş platformda yürüyerek aşağıdakileri kuş bakışı izleyebiliyorsunuz.









Buradan aşağıya inmenin iki yolu var, ya uzunca sırada sabırla asansörde sıranızın gelmesini bekleyeceksiniz, ya da bu 80 m.lik derinliğe merdivenlerden yürüyerek ineceksiniz. Biz inişi merdivenlerden yapıyoruz ama çıkışta sabırla asansöre binme sıramızın gelmesini bekliyoruz.




















1. salon içinde bir eğlence merkezi oluşturmuşlar. Dönme dolaptan, masa tenisine, bilardodan, bowlingine, amfi tiyatrosundan, mini golfuna kadar bir çok etkinliğin yapılabildiği bir yer. Tabii ki bunları yapmak da bir ücret karşılığı. Biz bunları sadece seyrettik ama yine de  2 saat sürdü bu madende geçirdiğimiz zaman.
   

2. salon ise 117 m. derinliğinde bir bölüm. Buraya da ya asansör ya da merdiven kullanılarak iniliyor ve çıkılıyor. Buraya bir sel felaketi sırasında su girmiş ve bir göl oluşturmuş bu su. Buranın ortasına ahşaptan küçük bir adacık yapmışlar ve teknelerle bu gölün içinde tur atılabiliyor.


  Buraya bir köprü ile geçiş yapılıyor.


 Burası adeta uzay üssünün merkezi gibi.


Tavanlarda tuz sarkıtları oluşmuş

Bu madende başka görülecek bölümler de var ama sıkıntımız, kısıtlı zamanımız. Diğer bölümleri görmeden yola çıkmak zorundayız hava kararmadan Sebeş'e  varmalıyız. Çünkü ertesi günü Viscri'deki Romen kadının önerisiyle, Transalpina' ya gidip oradan da Sibiel köyüne hava kararmadan varmamız gerekiyor..

Transalpina'da görüşmek üzere..





İYİ SEYAHATLER





Hiç yorum yok: