KOSOVA - FERİZAJ (FERİZOVİK)

 MUHTELİF TARİHLERDE     
                                               
Daha önceki yazılarımda Djakova ve Prizren'i anlatmıştım. Şimdi de Kosova'nın gezdiğim diğer bir şehri olan Ferizaj (Ferizovik) ten söz edelim.


Ferizaj'ın benim için önemli bir kent, çünkü babam burada dünyaya gelmiş. T.C. nüfusunda doğum yeri olarak Ferizovik (Ferizhaj'ın bir kaç isminden biri) burası görünüyor. Dedem yine bu kentin dağ köyü olan Kashtanyeva'lı olmasına karşın, çocuklarını daha iyi yetiştirmek için, Ferizaj'ın Nerodime köyüne göç etmiş. Burası ova başlangıcı bir köy ve babam burada dünyaya gelmiş. Dedem 1925 yılında çocuklarını alıp Türkiye'ye göç etmiş.

Nerodime köyünü, son gidişimiz olan Aüustos 2018 tarihindeki ziyaretimiz sırasında Almanya'da çalışıp yaşayan ve tatillerinde memleketine gelen bir aile tarafından evlerine davet edildik. Bize çok yakın davrandılar ve sürekli bir şeyler ikram ettiler ve hatta evlerinde birkaç gün misafir etmek istediler. Demek ki böyle insanlar hala var.


Kardeşim Gülseren Goler ile birlikte Kashtenyeva bölgesini gezerken duygusal anlar da yaşıyoruz. Ata toprakları insana ayrı bir dugu katıyor.








Dedemin köyü Kashtenyeva'yı görmek için iki kez gittim ve bunu "ATA TOPRAKLARINDA" ki yazımda anlattım. O yüzden bir daha tekrarlamak istemiyorum burada.








Ferizaj, başkent Prishtina'ya 38 km mesafedeki bir şehir. Burası Kosova'nın en önemli 3. şehri. Şehir merkezi ve köyleriyle büyük bir alanı içeriyor. Bu şehir genelde bir tarım şehri. Resimdeki Ortodoks kilisesi ve Cami bize geçmiş dönemlerdeki dini hoşgörüyü anlatıyor. Savaş sırasında hasar gören cami, savaştan sonra onarılmış.



1999 yılındaki savaşta oldukça yara alan bir şehir burası. Amerika Birleşik Devletlerinin Kosova'daki ana kampı Camp Bondsteel, Ferizaj yakınına kurulmuş NATO'nun KFOR yönetim merkezi de burada bulunuyor. Zaten Kosova'yı gezerken farklı ülkelere ait KFOR kampları bulunuyor. Türk KFOR birliklerinin kampı da Prizren'e yakın Türk köyü Mamusha'da konuşlanmış. Bu kampların yapılması çok sayıda Kosova vatandaşına da iş imkanı yaratmış.


Ferizaj'ın en önemli mekanı tren istasyonu. Bu istasyon Belgrad ile Selanik yolu üzerinde olması nedeniyle önem arz ediyor. Doğu - batı ticaretinde önemli bir rol üstlenmiş olan bu istasyon geçmişte aynı zamanda bir otel olarak ta kullanılmış.


KOSOVA - BİR DÜĞÜN yazımı okumak için tıklayınız.

 
 İYİ SEYAHATLER

Hiç yorum yok: